Откриха мъртва и съпругата на мистериозно починалия дупничанин Васил Калъпчийски

Ден след изписването й от ВМА- София като напълно здрава Райка Калъпчийска издъхнала в ръцете на дъщеря си

DenNews.bg
20.11.2010
размер на текста:

Съпругата на мистериозно починалия на 8-и ноември Васил Калъпчийски от Дупница е била открита мъртва. Ден след изписването й от Военно-медицинска академия в столицата, тази сутрин Райка Калъпчийска издъхнала в дома на дъщеря си .
Трагедията в семейството доби печална популярност на 9-и ноември, след като стана ясно, че след гощавка в апартамента им предния ден за имения ден на съпругата му, Васил е бил открит мъртъв от дъщеря си и сина си, а до него на пода лежала в кома жена му Райка. Първоначалната версия за отравяне бе отхвърлена поне на този етап от разследването, но със смъртта на Райка Калъпчийска днес неизвестните около мистериозния край на двамата съпрузи от Дупница стават все повече, а работата на криминалисти и патолози да се усложнява около откриването на причините за трагедията в семейството.
Рано сутринта днес екип на Спешен център в Дупница е бил извикан в апартамента на дъщерята на Райка Калъпчийска в блок № 59 в жк. „Бистрица”, тъй като след изписването й вчера от ВМА през цялата нощ тя се чувствала много зле. Сутринта дъщеря й приготвила чай, но след като състоянието на майка й се влошило рязко, тя била принудена да се обади в спешния център. Пристигналия на място екип само установил, че Райка Калъпчийска е починала. Веднага една от дознателките от полицията в Дупница Янита Тахтаджийска, която работи по случая със смъртта на Васил Калъпчийски, извикала патолога д-р Димитрина Динкова, която извърши аутопсията му. След огледа, д-р Динкова разпоредила тялото на Райка да бъде закарано за аутопсия в моргата на болницата в Кюстендил.
Потърсена за коментар д-р Динкова обясни, че не е открила следи от насилие по трупа. От епикризата, с която Райка Калъпчийска е била изписана от ВМА станало ясно, че е излязла от кома на 15-и ноември и вчера след преценка на екипа, извършвал лечението й, е била изписана като напълно здрава. До нея имало рецепти и лекарства за чернодробни заболявания.
На 8-и ноември след празнуване на имения ден в апартамента на семейството в блок 56 в жк „Бистрица” 55-годишният Васил Калъпчийски бе открит мъртъв, а жена му на пода хъркаща и изпаднала в кома. Първо ги открила дъщеря им, която през целия ден им звъняла на мобилните телефони, но не успявала да се свърже с тях. Когато тя и брат й разбили вратата, се натъкнали на зловещата гледка. Две линейки с дежурни лекари пристигнали в жилището на семейството в блок 56 в жк „Бистрица” за да оказват помощ, но за Васил Калъпчийски вече било късно.
Съпругата му Райка Калъпчийска бе приета в интензивния сектор на вътрешно отделение на общинската болница в Дупница. Първоначалните предположения на лекарите бяха, че става въпрос за хранителното отравяне ботулизъм, което се причинява от консервирани храни. Тъй като на масата им в кухнята бе открито месо, медиците предположиха, че може и то да е причинило отравянето, ако не е било съхранявано правилно. След като от столицата пристигна националния консултант д-р Лилянова, тази версия бе отхвърлена. Райка Калъпчийска бе закарана по спешност във Военно-медицинска академия.
След аутопсията д-р Динкова се произнесе, че тромбоза на чернодробна артерия или отравяне с гъби са двете предполагаеми причини за смъртта на 55-годишния Васил Калъпчийски от Дупница. Едната от тях е довела и до остра некроза на черния дроб, което от своя страна е и причината за усложненията и бързата смърт. Успоредно с това д-р Динкова изпрати погълнатата от Васил Калъпчийски храна в Националния институт по криминология и криминалистика в София, където в момента се извършват химичните анализи.
След като на 15-и ноември станаха готови и микробиологичните изследвания в лабораторията на болницата в Кюстендил, стана ясно, че смъртта на Васил Калъпчийски не е причинена от инфекция.
Утре ще бъде извършена аутопсията на тялото на Райка Калъпчийска в болницата в Кюстендил.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети