Еколози искат наказания за кмета и гл. архитект на Сапарева баня

DenNews.bg
16.11.2010
размер на текста:

Болен лифт-здрави хора носи, казват еколозите. Снимка: За да остане природата в България

Административно-наказателна отговорност за кмета на Сапарева баня Сашо Иванов и главния архитект на общината искат еколозите от коалицията на неправителствени организации и граждански групи „За да остане природата в България”.
В писмо, изпратено до dennews.bg „зелените” алармират, че в момента се прави пореден опит за узаконяване на спорния лифт до Седемте рилкси езера от страна на общинската управа и РИОСВ-Перник.
Природозащитниците припомнят, че това е поредният случай, в който кметът и главният архитект на община Сапарева баня допускат нарушение на българското и европейското природозащитно законодателство, поставяйки България пред реалната опасност от завършване на наказателната процедура на Европейската комисия за закононарушенията в Рила със сериозни глоби.
Според коалицията многобройните и неспиращи нарушения в Сапарева баня могат да бъдат спрени единствено от съда.
„РИОСВ-Перник прави опит да узакони незаконния път от хижа „Пионерска” до долната станция на спорния лифт до Седемте Рилски езера, след като преди две години пътят бе разширен чрез изсичането на иглолистна гора”, това се казва в писмото на „За да остане природа в България”.
Със свое решение от 3 ноември директорът на РИОСВ-Перник е дал положителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на вече реализирания проект.
„Решението на РИОСВ-Перник влиза в пълно противоречие с официалната политика на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), според което издаването на решения по ОВОС за инвестиционни предложения, чиято реализация е започнала или дори завършила, е абсолютно незаконно. С тази политика МОСВ години наред защитава незаконните лифтове в Рила, твърдейки че „по отношение незаконността на тези лифтове не може да се направи нищо, тъй като законът не позволява да им се издаде решение по ОВОС, след като строежите са завършени”, казват още еколозите.
Наказателната процедура бе стартирана от Европейската комисия през 2009 г. заради незаконосъобразното изграждане на лифт, ски писти и пътища в района на Паничище, както и заради опитите на общината да урбанизира територии от Национален парк Рила над селото. Незаконните пътища и лифтът вече застрашават екологично равновесие в едно от най-красивите и известни места в България – Седемте Рилски езера.
 

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети