Хаитяни бият с камъни мисията на ООН

Холерата била пусната в страната от чужденците, смятат измъчените от земетресението и епидемията местни

DenNews.bg
16.11.2010
размер на текста:

Мисията на ООН в Хаити трупа все повече негативи. Снимка: yahoonews

Сблъсъци избухнаха между хаитяни и местната мисия на ООН в северния град Кап Хаитиен. Засега се съобщава за двама загинали и поне десет ранени. Мисията на ООН е била замеряна с камъни, много места в града са блокирани.
Сред хаитяните все повече се разпространяват слуховете, че последното връхлетяло ги бедствие - холерата, е привнесено отвън. Те обвиняват миротворците, че са „донесели" заразата нарочно в страната. Хаитяните протестират и срещу разполагането на медицински центрове на различни места, намиращи се в близост от жилищни райони заради страхове от разпространение на болестта.
По данни на министерството на здравеопазването в страната близо 1 000 са регистрираните болни от холера.
Епидемията е обхванала 10 провинции. Хоспитализирани са 14 642 души.
Преди седмици президентът Рене Превал също изказа предположение за привнесена зараза. Според него държавата му е станала обект на истинска биологична атака с цел да бъде окончателно дестабилизирана крайно трудната обстановка след разрушителното земетресение на 12 януари.
Превал се обърна с молба към населението да следи за нивото на хигиена, но в много региони това е почти невъзможно. Огромен брой хаитяни все още пребивават във временни лагери, издигнати след опустошителното земетресение, без достъп до вода и санитарни условия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети