ЕС финансирал фитнес за кучета и анимационен кон с пари за земеделие

DenNews.bg
12.11.2010
размер на текста:

Част от бюджета на Ес се пилее за ненужни проекти.


Проект за изграждане на фитнес за кучета и финансиране със средства за земеделие на модернизацията на голф-клуб са сред примерите за прахосване на европейски пари в новия доклад на неправителствената организация "Оупън Юръп"(Open Europe). Поводът за неговото разпространение е поредното искане за увеличаване на бюджета на ЕС.
Според директора на "Оупън Юръп" Матс Пирсън бюджетът на Европейския съюз е ирационален, не е съобразен с новите реалности, а пари се дават за проекти, които не помагат с нищо за развитието на икономиката на общността. Неговото мнение е, че докато проблемът с прахосването на средства не бъде решен, бюджетът не трябва да бъде повишаван.
"Трагичното е, че Европа може да направи толкова добри неща с тези пари", посочва Пирсън.
Докладът на "Оупън юръп" съдържа 50 примера за прахосване на средства. Един от най-любопитните случаи е свързан с даването на 410 000 евро от европейския фонд за регионално развитие на унгарска фирма за изграждането на фитнес за кучета и спа център за рехабилитация на болни животни през февруари 2009 година.
Парите били използвани за изграждането на сграда на центъра, но той така и не заработил. За капак, през 2009 година същата унгарска фирма получила и 13 307 евро за развитието на интернет магазин.
Сключването от европейския парламента на договор на стойност 5.25 милиона евро с компанията за отдаване на коли под наем Biribin Limousines също попада в доклада. Контрактът, подписан през миналата година, предвижда членовете на европарламента да ползват автомобили с шофьор.
От "Оупън юръп" посочват също, че пътуванията на евродепутатите между двата града в които заседават (Страсбург и Брюксел) струва на данъкоплатците 200 милиона евро годишно, като в атмосферата се отделят 18 884 тона въглероден диоксид.
Проект за засилване на емоционалната връзка между тиролските фермери и земите, които обработва, също спечелил финансиране от еврофонд. За целта били отпуснати 16 000 евро.
5000 евро пък били похарчени за издаването на брошури с рисуван герой, който да популяризира дейността на Европейския съюз сред децата в немската област Нидерзахсен. Така се появил конят Юрогалопо (Eurogaloppo), койтто "посетил" Брюксел и направил интервюта с редица високопоставени личности от европейската комисия и европейския парламент
Европейският фонд за регионална развитие отпуснал 900 000 евро на голф комплекса Strelasund golf park, в който често отсядали членове на европейския парламент и дори германския канцлер Ангела Меркел, посочва "Оупън Юръп". Средствата били използвани за закупуването на машина за поддържане на тревата и изграждането на уелнес хотел.
От "Оупън Юръп" припомнят, че годишно ЕС дава 58 млрд. евро за земеделски субсидии, като парите често се използват не по предназначение. В доклада на организацията се посочва, че компанията, управляваща имотите на шведския крал Карл Густав, редовно получава евросубсидии, като от 1995 година насам те са в размер на 1.6 млн. евро.
Регионалното правителство на Андалусия пък успяло да си издейства 7.5 млн. евро, с които да проведе PR кампания за популяризиране на областта. Парите са за периода 2007-2013 години и с тях ще бъде финансирано изработването на 596 телевизионни реклами, 126 радио реклами и 40 реклами за печатни медии.
5.1 милиона евро пък били похарчени за създаването на културен клуб на европейските институции в Люксембург, посочва доклада на "Оупън Юръп". С тези пари била купена сграда, в която има ресторант, зала за дегустации на вина, дискотека и зали за семинари.
Като типичен пример за прахосване на средства от "Оупън Юръп" посочват и разпределението на парите от кохезионните фондове на ЕС. През 2011 година сумата е 40 млрд. евро, като целта е да се намали безработицата и да се намали разликата в стандарта на живот в различните региони на ЕС. От "Оупън Юръп" посочват, че през миналата година около 40% от парите от кохезионните фондове обаче са били насочени към най-богатите страни от евросъюза.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети