Селски кмет вдига въстание срещу „нечестно” решение на ОбС

DenNews.bg
11.11.2010
размер на текста:

Венелин Петров

Кметът на село Пороминиво Венелин Петров е готов да поведе поредното въстание срещу общинската управа на Кочериново заради решение на ОбС. Според селския първенец са накърнени интересеите на селото и първата му крачка към справедливостта е оспорване на решението на Общински съвет пред областния управител на Кюстендилско Любомир Анчев. Петров оспори с писмо до губернатора решение на местния парламент, според което жителите на Пороминово тярбва сами да решат дали да бъде продадено затвореното селско училище.
„Съветниците казват, че парите от евентуалната продажба на училището ще отидат за инфраструктурен проект, който беше изваден от кмета Костадин Катин от стратегията за развитие на общината като наказание за нас. Това е нечестно и недостойно и се надявам губернатора да върне това решение. Той трябва да прозре, че Катин не иска да направи инфраструктурата на селото, защото ние спряхме строежите на вецовете”, каза за dennews.bg Петров и обясни хронологията на скандала.
Още през 2007 г. проектът за изграждане на инфраструктура в Пороминово (изграждане на пеметник и обновяване на центъра) е включен като част от стратегията за развитие на община Кочериново. Работата по проекта започва през 2008 г., обектите са заснети и готовността му е на 70%. По-късно обаче е спрян, като според Петров това се дължи на отпора на селото срещу водните централи по поречието на река Рилска, за които имаше благословията на Катин. До момента Петров е писал две докладни до кмета на Кочериново с молба проектът да бъде довършен.
„Той не предприема нищо. На сесия на ОбС през септемрви отново попитах какво става с проекта, а Катин ме упрекна, че с думите си искам да заблуждавам хората, да трупам дивиденти и да правя политически скандали. Тогава той се опита да заблуди съветниците, че няма задание за проекта. Затова аз написах до тях докладна, към която прикрепих заданието, което е лично подписано от Катин. Тогава ОбС взе решение, с което задължи кмета да възложи на проектантска фирма довършването на проекта в 10-дневен срок”, обясни още Петров.
Вместо това обаче ОбС задължава кмета на Пороминово да проведе селско събрание, а парите от продажбата на училището да отидат за инфраструктурния проект, като единствен вариант за реализирането му.
„Може ли за 15 000 лв. селото да бъде унижавано по този начин. Пороминово може да внесе половин милион от селски програми, над 300 000 лв. са влезли в общинската хазна от продажби в селото. А заради личното отношение на Катин сега ние да бъдем опирани в стената...”, пита Петров.
Преди време имаше обявена процедура за продажба на училището, която обаче не беше проведена.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети