Доброволци спасяват средновековната църква „Свети Тодор” край Бобошево

Министерството, Института за паметници на културата и Националния исторически музей глухи за рушащият се уникален храм от 12-и век

Даниела Методиева
01.11.2010
размер на текста:

Ако не бе предприета тази акция, дървеният обков щеше да доразруши уникалния средновековен храм.

Група доброволци започнаха акция по пасяването от пълна разруха на уникалната кръстокуполна църква „Свети Тодор Стратилат” край Бобошево. Половинвековният дървен обков, който бе полуразрушен и наклонен застрашително от дъждовете и вятъра и застрашаваше да блъсне храма, беше премахнат, а на негово място поставена временно конструкция от дебели подпори и найлон.
В акцията, която започна в събота и приключи окончателно днес, се включиха художници от Дупница и София, както и студенти от Националната художествена академия. Кметът на община Бобошево Крум Маринов осигури цялата необходима техника и работници по поддръжката, а към групата се включиха и доброволци от съседното село Скрино. Най-активен в спасяването бе горския Михал Севдин, който заедно с кмета на Бобошево бе в основата на акцията.
Синът на горския- Емил Севдин бе неотлъчно до баща си и двамата координираха действията на групата от близо 20 доброволци. Тук бе и уредникът на галерия Околийската къща в Дупница художникът Андрей Севдин, неговият колега и учител по рисуване Явор Виделов. Нежното попълнение в групата бе кметицата на село Скрино Силвия Мичова, която е и съпруга на председателя на Общинския съвет в Бобошево Георги Мичов.
Оказа се, че институциите в лицето на Министерство на културата, Института за паметници на културата и Националния исторически музей, от които зависеше спешното спасяване на храма, са останали глухи и не са взели под внимание идващата зима и предстоящите студове, които със сигурност щяха да заличат храма.
През дните на акцията целият дървен саркофаг бе разкован, а дъските подредени отстрани на храма.
Поставеният нов обков на параклиса „Свети Теодор Стратилат” ще разреши временно проблема, докато започне същинската работа по неговото укрепване. Целта на поставянето му бе храмът да бъде спасен от сигурна разруха.
След като от проливните пролетни дъждове дървената конструкция бе разрушена наполовина и част от нея се откърти, през месец септември министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна проверка на застрашената от пълно разрушаване уникална кръстокуполна средновековна църва. Кметът на общината Крум Маринов получи уведомителното писмо с препоръка да окаже пълно съдействие на проверяващите.
„Направихме всичко възможно, експерти дойдоха на място, извършиха проверка, оказах им пълно съдействие. Съставиха протокол за нанесените щети върху храма в резултат на срутването на две от стените на предпазния 50-годишен защитен обков на църквата „Свети Тодор”. Но всичко остана така. Затова се наехме да направим всичко възможно заедно с горския Михал Севдин”, коментира още Крум Маринов.
Ако не бе предприета спешната акция за укрепване на храма, от предстоящите есенни дъждове и снега имаше реална опасност останалите все още крепящи се дъски на обкова да рухнат и да доразрушат храма. Липсата на защита крие реална опасност от пълно заличаване на стенописите, които все още не са напълно унищожени от времето и от безмилостната човешка ръка.
Църквата „Свети Тодор” от пролетта е обект и на посегателства на иманяри. Олтарът на храма е разкопаван вече няколко пъти в търсене на злато и това създава реална опасност от подкопаване на основите. Част от дясната стена на храма е изтърбушена, а нечия грижовна ръка е поставила камък на мястото, където преди това е имало изрисувана икона на светец.
Кметът на общината Крум Маринов обясни, че и той, и предшестващите го управници са изпращали многократно писма до Министерството на културата, но досега не са предприети никакви мерки за укрепване на храма.

Повече от акцията вижте в рубриката ни "Денят в снимки".
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети