Правителството издържа първия вот на недоверие

DenNews.bg
08.10.2010
размер на текста:

Гласуването премина в шеги и закачки. Снимка: БГНЕС

Правителството оцеля при първия вот на недоверие. Гласуваха 215 депутати, "за" гласуваха 70, "против" 144, 1 въздържал се.
Гласуването мина в смях и закачки от страна на депутатите на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов не присъстваше в залата, което е прецедент в историята на българския парламент министър- председателят да не присъства както на дебета за вота в сряда, така и при гласуването му днес.
Искането за вот на недоверие бе внесено от опозицията - от 76 депутати на БСП и ДПС и е заради проблемите в здравеопазването. Дебатите по вота се проведоха в сряда, на който не присъстваха министрите и премиерът Борисов. Той дойде минута преди председателят Цецка Цачева да закрие заседанието. Борисов коментира тогава отсъствието си с думите, че имал работа, а не бил „лентяй като тези тук”. Единствено самотен на местата в НС, определени за членовете на кабинета стоеше току-що избраният министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Това е първият вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. За да бъде свален кабинетът на Борисов опозицията трябваше да събере поне 121 гласа, което практически е невъзможно и поради тази причина беше ясно предварително, че вотът няма да мине и правителството да оцелее, информира БГНЕС. БСП и ДПС разполагат със 77 депутата. Правителството на Бойко Борисов бе съставено в края на месец юли 2009 година.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети