Ексдиректор на руското разузнаване се самоуби с куршум в главата

DenNews.bg
05.10.2010
размер на текста:

Виктор Чевризов се самоубил с куршум в главата. Снимка: corbis

Бившият директор на руското разузнаване Виктор Чевризов се е самоубил в собствения си апартамент в Москва, след като изстрелял куршум в главата си, обявиха руските власти.
Тялото му е било открито от съпругата му Валентина Чевризова. Предсмъртно писмо не е намерено.
Според „Комсомолская правда", 62-годишният Чевризов служил като директор на разузнавателното управление на главното командване на вътрешните войски на МВР до 2002, когато се пенсионирал. Преди това е участвал във Втората чеченска война.
Органите на реда вече разследват самоубийството, посочи пред ИТАР-ТАСС говорителят на разследващите органи Сергей Марченко.
През лятото тази година трагично загина 52-годишният генерал-майор Юрий Иванов, заместник-началник на Главното разузнавателно управление. През август той е прекарвал отпуската си в сирийския град Латакия, намиращ се на брега на Средиземно море близо до границата с Турция.
Генералът за последно е бил изпратен да огледа руски военни инсталации в Сирия. За последно генералът е бил видян да посещава мястото, на което се строи сграда на нова руска военна база в сирийския крайбрежен град Тартус. След това той тръгнал за среща със сирийски агенти на разузнаването, но изчезнал.
Тялото на Иванов е било изхвърлено на брега на 16 август край град Чевлик, провинция Хатай, но не е било разпознато веднага.
Смята се, че Иванов стои зад серия нападения на руската тайна служба срещу чеченски лидери, живеещи в чужбина, посочва "Ватан".
Русия е решила да изгради военноморски бази в Триполи (Либия), Тартус (Сирия) и о. Сокотра (Йемен) в следващите няколко години, информира news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети