Борисов: Няма нужда от референдум, България „за” членството на Турция в ЕС

DenNews.bg
04.10.2010
размер на текста:

Борисов и Ердоган се срещнаха в София. Снимка: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов обяви, че няма да бъде проведен референдум за позицията на България относно членството на Турция в Европейския съюз. Министър-председателят заяви,че „България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция”. Той подчерта, че за България днес не стои въпросът за референдум дали Турция да бъде приета в ЕС, защото Анкара все още преговаря с ЕС. Той направи изкяазването си на среща с турския си колега Реджеп Ердоган.
От своя страна Ердоган отбеляза, че по време на срещата си с премиера Борисов, е направен преглед и оценка на двустранното сътрудничество.
„Потвърдихме, че представителите на турското малцинство в България имат всички права, наравно с българските граждани”, със задоволство отбеляза Ердоган. Той смята, че турското малцинство допринася за развитието на България и на българо-турските отношения. Ердоган се спря подробно и на проблема с избора на мюфтия в България. Той изрази надежда, че в кратко време, спазвайки демократичните принципи, ще бъде осъществен избор и този избор на мюфтия ще допринесе за сигурността и постигането на спокойствие. Ердоган изрично подчерта, че това е вътрешен проблем на България.
Двамата премиери подчертаха важността на диверсификацията на енергийните източници – проектът за газопровод "Набуко" и изграждането на интерконекторна връзка между двете страни. Борисов заяви, че вече можем да започнем да работим по тези два проекта и това според него ще бъде първата стъпка за диверсификацията на доставките на природен газ.
От своя страна турският премиер за пореден път се оплака, че срещу Турция се прилагат практики, които не са били прилагани към нито една страна, кандидат за член на ЕС. Турция постоянно е забавяна в преговорния процес и „това не са хубави неща”, каза Ердоган.
„Турция има отворени преговорни глави, но няма нито една затворена. Въпреки това, ние търпеливо работим, учим си урока и се надяваме да приключим успешно този процес”, обясни той. Премиерът Ердоган отбеляза и културното сътрудничество между двете страни, което според него се изразява във възстановяването на български исторически обекти в Турция и обекти на османското културно наследство в България. Той припомни, че като кмет на Истанбул е подкрепил реставрацията на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул. Той не само я е подкрепил, но я е и осъществил. Двамата премиери коментираха и проблема с имотите на българите, изселени след Балканските и Първата световна война, които се регулират от Ангорския договор от 1925 година. "Където има право ще го осъществим", каза още Ердоган. Борисов по този въпрос заяви, че отдавна е призовал българските граждани, които имат документи за имоти в бившата Османска империя, да ги предоставят на българската държава, но до момента такова нещо няма, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети