92-годишен дядо оцеля след 30 часа при минусови температури в планинското дере на река Джерман

Борис Чучуганов от Сапарева баня с втора степен на измръзване, близките си обясняват чудото на оживяването му с битките на фронта през войната

Даниела Методиева
31.10.2010
размер на текста:

1- До оцелелия по чудо дядо в хирургията е дъщеря му Спасуна. Снимки: dennews.bg

92-годишният Борис Чучуганов от Сапарева баня оцеля, след като лежа 30 часа в планинското дере на река Джерман при сутрешни температури около -7 градуса, облечен с пуловер и тънко работно яке. Възрастният мъж се подхлъзнал от кишата, търкалял се около 15 метра надолу в дерето, което е каменисто и обрасло с храсти. Когато зет му Антон Коритарски го открил да лежи в един шипков храст и помислил, че вижда отворените очи на мъртвец, 92-годишният Борис Чучуганов се обърнал към него и казал: „Дай ми ръка да стана”.

Внукът Иван успял да установи посоката на движение на Борис благодарение на запис от охранителните камери пред дома му.


След прекарените 30 часа на студа Борис Чучуганов е с 2-а степен измръзвания на крайниците и е настанен в хирургично отделение на общинската болница в Дупница, където е под наблюдение. Близките на оцелелия по чудо възрастен мъж си обясняват чудото на неговото оцеляване с факта, че той е бил фронтовак и по време на Втората световна война е прекарал доста време на бойните полета в Гюмюрджина в Гърция.
Историята на оцеляването на Борис Чучуганов след 30 часа в студа започнала в петък. Той излязъл рано сутринта от дома си, който е в центъра на Сапарева баня, за да търси коня си. Дни преди това животното било продадено от сина му, но заради старческата деменция, Борис Чучуганов забравил и решил, че конят се е изгубил, след като не го открил в обора. Камерите за видеонаблюдение на къщата внука му Иван го засекли да минава в 5,30 часа в посока река Джерман. Иван, който бе дошъл на свиждане на дядо си обясни, че Борис Чучуганов може да е излязъл и много по-рано от дома си.
 

Синът Васил обясни, че дядото е излязъл, за да търси коня.

След като дядото не се прибрал през целия ден в петък, вечерта синът му Васил и дъщеря му Спасуна веднага сигнализирали в полицията, за да почне издирване. На другия ден, в събота, рано сутринта всички близки на Борис Чучуганов тръгнали да го търсят в околностите на Сапарева баня. Никой от тях не се надявал, че ще го открие жив заради напредналата му възраст и студа. Зет му Антон и внукът му Иван тръгнали заедно. Когато започнали да оглеждат дерето, зет му видял долу до един храсталак дядото, който лежал безжизнен. Когато слезли със сина му Иван открили дядо Борис целия изподран.
Хирургът д-р Тодор Пепелджийски обясни, че оцеляването на 92-годишния дядо за лекарите е загадка и за него и колегите му това е истинско геройство. Веднага, след като Борис Чучуганов бил докаран в хирургично отделение, лекарите и сестрите веднага започнали да правят разтривки на крайниците му, за да възстановят кръвообращението. Ръцете и краката на дядото са бинтовани, поставени са му и системи за възстановяване на водно-солевия баланс в организма.

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети