Мармалад на закуска давал сили на Хитлер

DenNews.bg
29.10.2010
размер на текста:

На конгреси Хитлер може и да е удрял по масата, но на лични срещи бил тих.

Нацисткият диктатор Адолф Хитлер обичал да закусва хляб с мармалад и е описван като човек с мек темперамент по време на лични срещи.
Това сочат публикувани днес документи от британския Национален архив.
Досега секретните материали за живота на Хитлер се основават на информация на 19-годишен австрийски дезертьор, според когото диктаторът се държал параноично, ако знаел, че е наблюдаван, и бил сприхав по време на големи срещи.
"Той е мек при личен контакт, но склонен да удря по масата и да крещи по време на конференции", твърди военнопленникът на име Шютце Оберниг. Смята се, че той е бил в убежището на Хитлер в баварските Алпи между 1943 и 1944 г.
Оберниг предоставил на британското разузнаване подробно описание на ежедневието на Хитлер във вилата. Диктаторът се будел сутрин към 10 часа, малко след това закусвал кафе и хляб с мармалад, а следобед приемал посетители, включително собствения си лекар. Очевидно Хитлер работил до късно през нощта и заспивал към 4 часа сутринта.
Дезертьорът описва и отношението на Хитлер към личната му охрана. "Хитлер не понася да усеща, че е наблюдаван. Охранителите бяха инструктирани да не го губят от поглед, но самите те да не се виждат", твърди Оберниг.
Други документи, които също бяха разсекретени от Националния архив, показват, че Съюзническите сили били дълбоко обезпокоени, че може да съществува тайно нацистко скривалище в австрийските Алпи, където Хитлер би могъл да направи последен отчаян опит за съпротива след края на Втората световна война. Разузнавателни данни от 1944 и 1945 г. сочат, че т.нар. нацистки национален редут може да побере достатъчно храна и оръжия в подземни пещери за около 60 000 нацистки фанатици за две години. Според историци базата е мит.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети