ЕК наказва Италия с ежедневни глоби за три опасни депа

DenNews.bg
29.10.2010
размер на текста:

Европейската комисия иска ежедневни глоби за Италия заради неизпълнение на решението на Европейския съд от 2004 г. за затваряне на депата за отпадъци, които са в близост до Милано.
Тези три сметища са обявени за опасни за околната среда и здравето на хората заради съдържащите се в тях опасни отпадъци.
6 г. след решението на съда две от депата за отпадъци още функционират. За това по препоръката на комисаря, отговарящ за околната среда Янез Поточник ЕК връща Италия отново в съда и иска на страната да бъдат наложени глоби.
През септември 2004 г. на съда на Европейските общности заключи, че Италия е в нарушение на европейското законодателство за отпадъците по отношение на три депа, които съдържат опасни отпадъци. Опасността е известна от 1986 г, а през 1999 са предприети спешни мерки за опазване на подпочвените води в района, които осигуряват местната трапезна вода.
С днешното си решение ЕК иска от съда да наложи ежедневна глоба от 195 000 евро на Италия до решението на съда. Между първото и второто решение на съда Рим ще трябва да плаща по 21 420 евро на ден.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети