Формацията на Първанов събира редици на 11 ноември

DenNews.bg
29.10.2010
размер на текста:

Георги Първанов

Участници в бъдещия проект на президента Георги Първанов потвърдиха, че на 11 ноември очакват среща, на която той ясно да обяви намеренията си. Те присъстват на организираната днес от държавния глава дискусия за "Стратегическите приоритети на българската икономика в контекста на стратегията Европа 2020". Много от участниците днес се свързват, макар и неофициално, с бъдещия проект.
Мария Капон (ЕНП), земеделецът Стефан Личев и Кръстьо Петков (ОБТ) обявиха, че нямат покана за тази среща, но потвърдиха, че тогава ще бъде даден старт на инициативата на Първанов за алтернатива на управляващите. "Политическият проект няма как да не се случи, след като президентът е казал А. Сега разбирам, че ще каже Б и В", посочи Кръстьо Петков. Той визира информацията във в. "Труд", че проектът на Първанов ще се казва АБВ.
По предварителни данни сред лицата на новото движение ще са Ивайло Калфин, който е модаретар на днешната дискусия, Меглена Плугчиева, Мария Капон, Костадин Паскалев, Петър Стоянович и "Гергьовден", Андрей Пантев, Стефан Данаилов, Велислава Дърева, БЗНС на Личев, леви земеделци, някои синдикалисти, представители на леви формации и др.
Стефан Личев потвърди, че на празника на Смолян миналата седмица, в който участва и президентът, с държавния глава са говорили за политическите му намерения. Той посочи, че утре партията му има конгрес и ще бъде избрано ръководство, а в сряда то ще излезе с позиция дали да участва в новия проект. Той отказа да коментира повече, тъй като изчаква да мине партийният форум. Кметът на Смолян Дора Янкова, която е и председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и участва в днешната дискусия, се счита за един от моторите на бъдещия проект. Най-вероятно именно тя ще осигури подкрепата от кметовете в страната.
Мария Капон пък каза, че двамата с Личев не са физически лица, а председатели на партии, и могат да коментират, след като ръководствата им дадат мандат. Двамата обаче заявиха, че ще има преструктуриране на политическото пространство, защото България има нужда от центристко движение, което да даде алтернатива и се заявиха едва ли не като негови инициатори.
Според неофициална информация те ще бъдат привлечени в работата на движението на президента за местните избори догодина, но няма да бъдат сред основните фигури, а само структурите на техните формации ще бъдат използвани по време на вота.
Лидерът на НДСВ Христина Христова също обясни, че президентът е разговарял с нея още преди два-три месеца с покана да се присъедини и тогава е казал, че ще обяви проекта си през ноември. Тя самата обясни, че е лидер на партия и няма как да се включи еднолично в такава инициатива без да ангажира НДСВ, но ще изчака 11 ноември за по-нататъшни коментари. Първанов е обяснил, че в проекта ще бъдат привлечени хора от целия политически спектър, включително и партийни лидери.
"Нека изчакаме 11 ноември", е лаконичният отговор от два дни насам на бившия вицепремиер Меглена Плугчиева, чието име също неофициално си свързва с президентския проект.
По-късно се очаква президентът да даде изявление и да отговори на актуалните въпроси за политическия си проект, за обвиненията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че е политически гръб на Алексей Петров и че е разговарял със сочения за лидер на "Килърите" Петър Стоянов-Сумиста и др.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети