Дворецът на цар Ирод погреба откривателя си

DenNews.bg
29.10.2010
размер на текста:

Ехуд Нетцер загина на 76 г.

Eдин от най-известните израелски археолози, прочул се с откриването на гробницата на библейския цар Ирод, загина след като е паднал в яма на разкопките на древния дворец на царя.
76-годишният Нетцер Ехуд Нетцер е бил откаран в болница, където е починал.
Част от скелето в Иродиума подала и археологът паднал в ямата.
"Това е трагична загуба за неговото семейство, изследователите на еврейското наследство, науката и археологията", заяви премиерът Бенямин Нетаняху.
Нетцер се прочу по цял свят през 2007г., когато обяви, че е разрешил оцеляла 2000 години загадка къде е гробницата на Ирод Велики. Този еврейски цар възстановява Храма в Ерусалим, а в Евангелие от Матея се твърди, че той е наредил т.нар. Избиване на младенците във Витлеем.
Нетцер работи около 30 години в пустинната крепост, където е Иродиумът, преди да попадне на строшен саркофаг, в който според него е бил погребан управителят на Юдея между 37 г. пр. н.е и 4 г. сл. н.е. През 2008 г. разкопките продължават с откриването на останките, според неговия екип, на жената и снахата на Ирод. Неотдавна загиналият археолог попадна на древен театър в Иродиума за около 400 зрители.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети