Маргарет Тачър работоспособна до край по вина на ген

DenNews.bg
27.10.2010
размер на текста:

Тачър е машина само с 4 часа сън.

Американски учени разгадаха тайната на удивителната работоспособност на бившия британски премиер Маргарет Тачър, за която четири часа сън са били напълно достатъчни.
Те са установили, че способността да се наспите за кратко време е резултат от генетичните особености на човека. Учени от Медицинското училище на Университета в Пенсилвания са анализирали промените в гените, които могат да бъдат свързани с нарколепсията – заболяване, за което е характерно внезапното заспиване. Любопитен факт е, че някои хора с подобни генетични нарушения нямат никакви проблеми със съня и обратното, други, които нямат съответната промяна в генома, могат да развият болестта. Изследователите са провели експеримент. В него са участвали 92 здрави хора без никакви генетични отклонения и 37 здрави, но предразположени към нарколепсия. Учените са установили, че при ограничаване на съня до четири часа хората от втората група са се чувствали по-уморени и са се събуждали по-често, отколкото хората от първата група.
"Подобни резултати ни дават възможност предварително да анализираме човешката реакция при ограничаването на продължителността на съня. Това е важно да се знае от тези, които работят нощни смени или страдат от безсъние", заяви един от авторите на изследването Намни Гоел.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети