„Огненият пръстен” изпепелява Индонезия

Близо 200 са жертвите на цунамито и изригналия вулкан, сред тях и пазителя на планината татко Мариджан

DenNews.bg
27.10.2010
размер на текста:

Броят на жертвите най-вероятно ще се увеличи, защото много от хората или се евакуират късно, или отказват да напуснат домовете си.

Жертвите на цунамито и изригналия вулкан Мерапи в Индонезия достигнаха 179 души, а други поне 400 са безследно изчезнали, съобщава "Ройтерс".
Триметровите вълни цунами от понеделник бяха предизвикани от подземен трус с магнитуд 7.5 по Рихтер, на около 240 км. от Паданг, столицата на провинция Западна Суматра, близо до мястото, където земетресение от 7.6 по Рихтер взе над хиляда жертви преди година.
Властите започнаха спешна евакуация на жителите от района, както и битка с времето, за да намерят изчезналите. Ден по-късно и на около 600 км източно от Ментавай един от най-активните индонезийски вулкани в Индонезия, който се бе активизирал от няколко дни, избухна, погребвайки най-малко 25 души. Макар индонезийските вулканолози да бяха предупредили за очаквана активизация на Мерапи в провинция Централна Ява, много от жителите на накацалите по склоновете на Мерапи села не напуснаха своевременно домовете си.
Сред загиналите е и духовникът Мбах или татко Мариджан, известен сред местните като „пазача на планината". Районът около вулкана е възприеман от населението за свещен и това е една от причините хората да предпочитат да останат по домовете си, отбелязва АП.

Редица села са потрупани с вулканична пепел. Снимки: reauters


След като няколко села бяха заринати от вулканична пепел, общо 1364 техни жители са ги напуснали в последния ден в търсене на убежище в евакуационния център в Джокякарта.
"Спасителните операции са затруднени, защото районите са отдалечени и комуникацията е трудна", заяви пред "Асошиейтед прес" Ока Уахид от местния клон на Индонезийския Червен кръст.
Мерапи е част от поредицата вулкани, разположение по крайбрежието на тихоокеанския регион. Те са най-мощните в света и са образувани над зони, където океанската плоча се подпъхва под континенталната. Непрестанната им дейност е повод целият регион да се нарича "Огнен пръстен".
Най-мощното изригване на Мерапи е било през 1930 г., когато са загинали над 1 000 души. Последното активизиране на вулкана беше преди четири години - през 2006г., след което загинаха двама души.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети