Първото приемно семейство в Дуница вече е одобрено

Даниела Методиева
25.10.2010
размер на текста:

Началникът на отдел Закрила на детето в Дупница Катерина Атанасова вече е приела седем молби за приемни семейства. Снимка: dennews.bg

Първото приемно семейство в Дупница вече е одобрено със заповед на отдел „Закрила на детето” в Кюстендил. Детето е от Дупница, но е било изоставено от майка си и настанено в дом в областния град.
Началникът на отдел „Закрила на детето” в Дупница Катерина Атанасова обясни, че с одобряването на приемното семейство ще стане възможно детето отново да се върне в родния си град. Засега това ще бъде само за една година, а ако новите му родители изявят желание, то може да остане при тях и за по-голям период от време.
Приемното семейство ще получава през тази една година 130% от минималната работна заплата за страната и месечната издръжка, която се полага за отглеждане на дете до завършване на средното му образование.
В момента тече и процедура за още две приемни семейства, като само в рамките на три месеца са подадени общо седем молби.
„Самата процедура по одобрение е дълга и трае около година. Проучването е около четири месеца, след това семействата минават на обучителен курс, който се провежда от лицензирана фирма. Едва след това се издава заповедта за настаняване, като първата е за период от една година. Ако семействата решат, че детето им е допаднало и ако то успее да се адаптира, срокът за отглеждане може и да бъде удължен. Това, което ни радва, е че все повече семейства вече идват да се интересуват и този вид услуга добива все по-голяма популярност”, обясни пред dennews.bg Катерина Атанасова.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети