ДСБ скочиха срещу бюджет 2011

DenNews.bg
25.10.2010
размер на текста:

Не можем да подкрепим бюджета на изоставените, коментира Иван Костов. Снимка: bgnes

ДСБ няма да подкрепи републиканския бюджет за следващата година, съобщи лидерът на партията Иван Костов.
"Не можем да подкрепим бюджета на изоставените поради страх реформи. Ако го направим, преставаме да бъдем гарант и коректив, че правителството осъществява реформи в евроатлантическия смисъл на думата", коментира Костов.
"Няма антикризисна политика, нарушават се законите на страната, няма консолидирана бюджетна програма", допълни той.
От партията ще съгласуват в рамките на Синята коалиция как точно да изразят позицията си. Освен да гласуват "въздържал се", е възможно да не участват в гласуването или да напуснат залата.
Не е разглеждан вариантът да гласуват против централния бюджет, защото това може да се приеме катo скрит вот на недоверие към кабинета, обясни Костов.
От ДСБ обаче ще бъдат категорично против бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване.
Според тях бюджетът на Държавното обществено осигуряване е прокризисен. "С увеличаването на осигурителната вноска и вдигането на осигурителните прагове се удря по малкия и средния бизнес", аргументира се Костов.
Бюджетът на здравната каса пък е незаконен. Касата прави трансфер на средства към здравното министерство, което противоречи на модела на спешната медицинска помощ в страната, обясни лидерът на ДСБ.

"С парите на осигурените лица ще се плаща за лечението на неосигурени", алармира той.
ДСБ призовава новия здравен министър незабавно да изтегли този бюджет и "да не се въвлича в тази система от закононарушения".
Друг проблем била наредба 49 на Министерството на здравеопазването, която засяга частните болници. С нея за първи път се въвеждат изисквания за минимален брой легла за болниците. Многопрофилните трябва да разполагат поне с 60 легла, а специализираните – с 30.
От 70 здравни заведения към Асоциацията на частните болници у нас 60 попадали под ударите на наредбата. Това означава, че се ликвидира частната болнична помощ у нас и е неприемливо, посочи Петър Москов от ДСБ.
"Това правителство отива към национализация", заключи Иван Костов. Според него управляващите имат време да оттеглят бюджета на НЗОК и да се явят на поправителен и да си напишат отново домашното.
Възможно е съдът да върне тези бюджети, което ще означава блокиране на държавата в толкова тежък момент, напомни Москов.
"Ако се направи опит да бъдат прибрани парите на професионалните пенсионни фондове, ще подпиша петиция до Конституционния съд да спре това. Ще подкрепя и фондовете да протестират пред съда и да откажат да изпълнят подобно желание на правителството", закани се още Костов, информира dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети