Берлускони упрекна адвокатския тон на ЕС

DenNews.bg
22.10.2010
размер на текста:

Силвио Берлускони обаче похвали колежката си Ангела Меркел.

Италианският премиер Силвио Берлускони упрекна ЕС, че води неясен курс и има слаба репутация сред страните-членки.
„ЕС не се показва като гарант за мир и благосъстояние, а като лош адвокат, който само поставя критерии и препятствия", съобщава europe.bg.
По думите му ЕС говори с много гласове и липсва ясен курс. Всеки комисар говори само за себе си.
„Непрегледността и неяснотата се състоят във функциите на председателя на Комисията и на Европейския съвет. Това се забелязва при срещите на държавните и правителствените ръководители", каза италианският премиер и допълни: „Освен това Съюзът е направил твърде малко, за да подобри авторитета си сред населението."
За сметка на това отношенията между Италия и Германия по думите му са „превъзходни". Преди всичко той високо цени федералния канцлер Ангела Меркел.
„Тя е много отговорна и целеустремена и работи винаги съвестно по всяко досие, почти перфекционистично", похвали я Белускони.
Същевременно той се обяви за по-силно обвързване на Русия със Запада. „За Европа и Запада е фундаментално важно да се поддържат най-тесни отношения към Русия", заяви той.
Премиерът се изказа скептично към санкциите срещу Иран. Въпреки че неговата страна участва в това, той се съмнява в успеха на санкциите. В много случаи наказателните мерки са засилвали режимите, заяви той. „Един по-мек, съобразителен и тактичен подход би бил по-полезен", смята Силвио Берлускони и посочи Китай и Русия като страни, които могат да следват такъв курс.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети