Закон задължава собствениците на вестници да излязат на светло

DenNews.bg
21.10.2010
размер на текста:

Депутатите приеха закона на второ четене. Снимка: news.bg

Издателите на периодичните печатни произведения, излизащи в България, трябва да публикуват информация за действителния собственик на изданието, реши днес Народното събрание.
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Информацията за действителния собственик на изданието трябва да се публикува в първия му брой за всяка календарна година. До пет дни до отпечатването му издателят е длъжен да подаде в Министерството на културата декларация за действителния собственик. Предвидените глоби при първо нарушение са от 1000 до 2000 лв., а при повторно - от 3000 до 5000 лв.
Приходите от имуществените санкции да постъпват в бюджетите на съответните общини.Министерството на културата се задължава да помества в сайта си информацията за собствениците в 10-дневен срок от получаването на декларациите. Под "действителен собственик" текстът в закона разбира физическите лица, които са крайни бенефициенти на собствеността в юридическо лице, което притежава участие в изданието. Производителят и разпространителят на списания и вестници ще носят отговорност за наличието в изданията на информацията за собствениците. Контролът за изпълнение на задълженията на разпространителите и производителите се възлага на кметовете на общини. Целта на поправките е да се гарантира прозрачността на собствеността на печатните медии, за да се осигури защита на основни права на гражданите, се посочва в мотивите към промените в закона. За първи път през последните 20 години, след като бе премахната неофициалната, но изключително строга партийно-държавна цензура, се прави опит да бъдат разкрити действителните собственици на медиите и книгоиздаването.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети