Крадец върна на флашка цялата информация от задигнат лаптоп

DenNews.bg
21.10.2010
размер на текста:

Крадецът се оказал с бързи ръце, но добро сърце.

Крадец присвои лаптоп на професор от Шведския университет Умео, но му върна всички файлове и данни с флаш памет. Професорът сложил раница с лаптоп, кредитни карти, ключове и документи до вратата на стълбището и отишъл до пералнята. Връщайки се след известно време, той открил, че раницата липсва и се обадил на полицията. Няколко минути по-късно раницата му се появила пред вратата на апартамента на учения. Едно нещо обаче липсвало - лаптоп с научните разработки на професор за много години назад.
"За съжаление, аз много рядко съм правил копия" - коментира пострадалия. "Там беше целия ми живот за последните десет години" - добавя той.
Очевидно неизвестния крадец, също осъзнал стойността на файловете на откраднатия компютър и около една седмица след инцидента изпратил на професора плик с флаш памет. Ако се съди по количеството информация изтеглянето на данните от лаптопа е продължило няколко часа.
"Много съм щастлив. Тази история ми даде вяра в човечността" - коментира развълнуванияи учен.
В това, че данните често далеч надхвърлят цената на загубеното или откраднато устройство, вече успяха да се убедят много правителствени и търговски организации по целия свят. За разлика от шведския учен, собствениците на изчезнали компютри с различни секретни бази данни рядко ги получават обратно.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети