Д-р Тимчева от Сапарева баня лекар №1 на България

С награда е отличена и джипито от Дупница д-р Лорета Николова

DenNews.bg
20.10.2010
размер на текста:

На церемонията с д-р Тимчева беше синът й Росен Тимчев.

Д-р Констанца Тимчева от Сапарева баня, която е майка на местния лидер на ГЕРБ Росен Тимчев, беше отличена с наградата "Лекар на годината на България". Призът си доцент Тимчева получи на официална галавечер във Военния клуб в София.
Пръв за отличието я поздрави синът й, но на опашка да й честитят лично се подредиха д-р Стойчо Кацаров, председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, лидера на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, политици и много колеги от цялата страна.
„Чувствам се много развълнувана и щастлива, тъй като не очаквах такова голямо признание. Аз наистина го приемам като призвание и чест за моите колеги за целия екип, с който работя тъй като моя принос не е личен, това е приноса на колектива на лечебното заведение, в което съм се изградила като специалист”, каза д-р Констанца Тимчева.

Криерата на д-р Тимчева започва в Дупница.


С награда е отличена и джипито д-р Лорета Николова, която е и общински съветник в Дупница.
Д-р Тимчева, една от най-добрите лекари онколози в България, е родена и израснала в Сапарева баня. Завършва медицина в МА-София през 1976, специалност вътрешни болести, защитава дисертация в Санкт Петербург през 1982 г.
Тя е доцент от 1997 г., европейски сертификат по Онкология /2001/. Автор на множество научни публикации и главен изследовател на клинични проучвания.
Била е лекар в общинската болница в Дупница от 1982 до 1984 г. Доц. Тимчева започва успешната си кариера именно от дупнишката болница.
Лекар е в Националната онкологична болница-София от 1985 г.
Началник на клиниката по Химиотерапия в Специализираната болница за активно лечение по онкология от 2001 г.
Тя е национален консултант по Медицинска онкология и консултант в Международния институт по онкология. Представител на България в Европейската асоциация по онкология. Член на Европейската асоциация за изследване на рака и на Балканския онкологичен съюз.
Носител е на специална награда на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания
През 2010 г. доц. Тимчева е номинирана и за престижната награда Човек на годината на Българския хелзинкски комитет.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети