Студенти протестираха под прозорците на Игнатов

DenNews.bg
20.10.2010
размер на текста:

150 студенти се събраха на пл. "Независимост". Снимка: БГНЕС


Студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" поискаха 6 млн. лв., с които да може да се приключи зимния семестър и да не се налага висшето училище да затвори за зимна ваканция.
Близо 150 души се събраха на площад "Независимост" (на стълбите на бившия партиен дом), за да протестират срещу липсата на държавна политика в областта на образованието. Те носеха плакати "Алма Матер - 1888-2010?", "Ние сме бъдещето, Дянков и Игнатов са края", "Стига късогледа политика. Приоритет на знанието", "Образование в дъното на бюджета – държава в дъното на Европа".
Вчера ректорът на СУ Иван Илчев, заяви че на 1 ноември, университетът "ще изрази своята академична тревога" от случващото се.
Студентите внесоха декларация в министерството на образованието, в която настояват субсидиите за държавните висши училища да не са по-малки от тези, приети за 2010 г., преди орязването на средствата с над 20 %. В документа е записано, че в най-кратки срокове трябва да бъде гарантирано изплащането на необходимите средства на всички университети, "за да може учебният процес в тях да протича в тях нормално". В дългосрочен план студентите искат до 2013 г. да се планират и приемат бюджетите за образование и наука.
Между речите на студентите, събралите се техни колеги скандираха "Погребвате СУ, погребвате нас". "Защо МВР?". Протестиращите отказаха предложената им от министъра на образованието Сергей Игнатов среща с мотива, че няма да повтарят във ведомството това, което пише в декларацията им.
По-късно министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че ще се осигури възможност да няма "дървена" ваканция в СУ, но на този етап няма откъде да се намерят исканите от висшето училище пари. "Криза е и зимните месеци ще бъдат тежки за всички", посочи министърът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети