Рила бие тревога за строежа на ВЕЦ „Крашевица”

Собствениците на централата вече са отбили водата използвана за поливане на кочериновското поле

Десислава Панайотова-Янкова
02.10.2010
размер на текста:

Собствениците на веца са ремонтирали част от пътя за депото, който съвпада с този за централата.

Община Рила бие тревога пред държавните инститруции за строежа на ВЕЦ „Крашевица”, който започна преди седмици. Централата се изгражда на територията на община Кочериново и разрешителните за нея са минали за одобрение през нейния Общински съвет и кмет. Рилци обаче искат проверки от страна на Басейнова дирекция-Благоевград, защото водохващането за веца е на тяхна територия.
„Аз не мога да спра строежа, защото централата е в Кочериново. Но изпратих писма до институциите с настояването за извършване на проверки, защото самото водохващане е на наша територия. До колкото разбрах има и други неща, които да бъдат отрегулирани. Като например, че обектът не е обезопасен и обозначен”, каза за dennews.bg кметът на Рила Георги Кабзималски.
Инвеститорите вече са отбили водата, използвана от време оно за захранване на няколко водоема и поливане на кочериновското поле, включително изолирания от главен път Е-79 квартал „Левски” и село Мурсалево. Заради строежа е бил ремонтиран и черен път до централата, който съвпада с евентуалното трасе до регионалното депо за нувдите на 11 общини от Югозапада, което трябва да бъде изградено в местността „Точилото”.
Самото водохващане лови не самата река Крашевица, а мястото на което тя се захранва с вода от река Рилска.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети