38-годишен работник загина на строеж в училище в Дупница

Иван Дойнов паднал от скеле високо 14 метра, бил без колан и предпазна каска, учениците държани часове в сградата, докато изнесат трупа

Даниела Методиева
15.10.2010
размер на текста:

Строежът в училището се превърна в лобно място за работника. Снимки: dennews.bg

38-годишният строител Иван Дойнов от село Крайници загина на строеж в училище „Климент Охридски” в Дупница. Тялото на мъжа полетяло от 14 метра височина и паднало на плочника пред един от страничните входове на училището.
Заради падналия дъжд той се позхлъзнал от необезопасеното със странични прегради скеле, докато поставял топлоизолация на сградата с още двама негови колеги. Иван е бил без задължителния обезопасителен колан, а нямал и предпазна каска. Това е установила част от проверката на Инспекцията по труда в Благоевград.

Тук тялото на Иван паднало от 14 метра височина. 

Нейният директор Петър Попадиин обясни пред dennews.bg, че това представляват груби нарушения на правилата за безопасност на труда. Другият притеснителен факт за Попадиин се оказали и трудовите договори. Загиналият Иван Дойнов подписал договор на 11-и октомври, а неговият колега едва вчера, при положение, че ремонтът тече от средата на миналия месец.
Фирмата, която е подизпълнител на обекта според официалните документи е дупнишка, на ЕТ „ Иван Туйов-Буда”. Директорът на училище „Климент Охридски” Иван Близнаков подхвърли, че в момента собствеността се прехвърляла на друга фирма, която също имала участие в строителните работи от няколко дни.

Директорът на училището Илия Близнаков обясни, че децата са държани в сградата, докато тялото на загиналия бъде изнесено. 

Повече подробности той не пожела да разкрие и обясни, че оттук нататък това е работа на разследващите органи. Близнаков обясни, че след инцидента децата не са извеждани от сградата на училището и са били освободени едва след приключване на оперативната работа на криминалистите в Дупница и трудовите инспектори.
Работата на трудовите инспектори ще продължи и следващата седмица, когато в Инспекцията по труда в Благоевград трябва да пристигне собственика на фирмата Иван Туйов, за да донесе всички документи, свързани с фирмата му и трудовите договори. Глобата, която ще бъде наложена на собственика на фирмата е от 2 500 до 15 000 лева, обясни директорът на Инспекцията по труда в Благоевград Петър Попадиин.
Ремонтът на училище „Климент Охридски”, както и на СОУ П. Хилендарски започна, след като община Дупница сключи ЕСКО договор със софийската компания „Алфа Грийн Енерджи”, която спечели обществената поръчка за 2 700 000 лева.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети