РЗС: ДПС подаряват имоти на Цветанов

DenNews.bg
15.10.2010
размер на текста:

От РЗС настояват парламентарна комисия да проверява министър Цветанов. Снимка: bgnes

РЗС излязоха с шокираща, по думите им, информация за имотите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
От партията на Яне Янев са открили общо шест недвижими имота с неясен произход. По техни данни вицепремиерът притежава общо 9 имота на пазарна стойност над 1 млн. лв.
Някои от тях са му били подарени от фирма от кръговете на ДПС. От партията посочиха, че той се сдобил с 4 апартамента и два гаража, като единият апартамент е на името на съпругата му Десислава, другият на дъщеря му Гергана, а два са семейна собственост.
В декларация, подадена в Сметната палата, апартаментите на жена му и дъщеря му са посочени с нулева стойност.
Другите два апартамента и двата гаража се намират в столичния квартал „Изток" и са с обща стойност на придобиване 239 080 лева. Общата им квадратура е 228 квадратни метра.
Семейство Цветанови са придобили незнайно как шестте недвижими имота в София през 2007 и 2008г. с обща площ 358 квадратна метра на обща стойност над 462 000 лева.
Освен това в декларация пред Сметната палата от 18 август миналата година Цветанов е посочил, че има четири влога в евро и валута на обща стойност 102 950 лева.
От РЗС обобщиха, че благосъстоянието на семейство Цветанови за около една година се е увеличило с 565 000 лева.
Анализ на документи, събрани от РЗС, посочва че семейство Цветанови не развиват бизнес и не са извършили търговска дейност.
Според партията не е ясно по какъв законен начин семейство на средни чиновници е придобило четири апартамента и два гаража.
Проверка в имотния регистър показва, че на името на Цветанов има няколко недвижими имота. Те са му прехвърлени от фирма ТиВиБи ООД със седалище в Димитровград. Дружеството е част от конгломерат с други две фирми - едната от които строителна, а другата туристическа.
От РЗС посочиха, че управителят и собственик на строителната фирма в конгломерата е Тодор Иванов Бояджиев, който е сътрудник на Ревин Аталай - син на политика от ДПС Рамадан Аталай в дружеството Балкангаз ООД.
Чрез дружеството Бояджиев контролира компанията за пътнически превози "Юнион Ивкони", която е знакова в обръчите от фирми на ДПС.
В имотна справка на Цветанов от Агенцията по вписвания е отбелязана покупка на апартамент 80 кв. метра, апартамент 113 кв. м. и два гаража по 17 кв. м. - всички в жк „Изток" и част от дворно място с площ 2 720 кв. м. също в „Изток".
Покупката на имотите е направена от „КВБ Бояджиев и СИЕ" СД.
Двата апартамента и двата гаража са посочени в имотната декларация пред Сметната палата от август 2009г. Земята обаче не е декларирана.
Променено е и действителното име на фирмата продавач, подчертаха от РЗС. Според тях става въпрос за фирмата ТиВиБи ООД.
От РЗС питат какъв е произходът на средствата, с които са закупени имотите в квартал „Изток", които възлизат на стойност по пазарна оценка над 1 милион лева.
Каква е причината тези имоти да са придобити и декларирани на цени в пъти по-ниски от пазарната цена, а някои от тях на нулева стойност.
По каква причина ТиВиБи ООД е продало или по-скоро подарило според РЗС имотите на Цветанов и защо той придобива имоти от обръчите от фирми на ДПС, след като ГЕРБ обявява партията за главният си политически враг.
В пресцентъра на РЗП беше излъчен репортаж на Канал 3, в който министър Цветанов през февруари тази година, малко след ареста на Алексей Петров, заявява, че семейството му притежава само 4 апартамента, прехвърлени на него от съпругата му и родителите им.
Едно от жилищата според вътрешния министър е било ново строителство, купено със средства от банков кредит, който той възнамерявал да погаси като продаде стария си семеен апартамент.
В интервюто Цветанов посочва още, че цялото му имотно състояние е декларирано пред Сметната палата още докато заемал поста заместник-кмет.
Припомняме, че в първата си декларация като вицепремиер и министър на вътрешните работи през 2009г. Цветан Цветанов декларира собственост върху 6 апартамента в София, като в три от тях е съсобственик със съпругата си Десислава, а два от апартаментите са с гараж.
Други два апартамента принадлежат само на Цветанов.
На следващата година Сметната палата публикува информация, че той има ипотека в размер на 440 000 лв, която е била използване за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ.
Цветанов е имал на влог 5140 лв. от заплати. Освен това силовият министър е взел и около 50 000 лв. от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност, както и от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.
РЗС поиска да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва "незаконно забогатяване, търговия с влияние и противозаконни действия" от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. От партията настояват още, докато тече проверката, премиерът Бойко Борисов да отстрани временно от поста му Цветанов, информира news.bg.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети