33-метров кръст сложи края на драмата с чилийските миньори

DenNews.bg
14.10.2010
размер на текста:

Последен от капана беше изваден началникът на смяната. Снимки: yahoonews

Всичките 33-ма чилийски миньори вече са изведени на повърхността, предадоха световните агенции.
Последен шахтата напусна 54-годишният началник на смяна Луис Урсуа. Той беше поздравен от чилийския президент като „капитан, който добре се е грижил за своите мъже".
Урзуа е бил началник на смяна по времето, когато миньорите са работили на 5 август в мината. Той е поел водеща роля сред тях в най-трудните 17 дни, когато те още не бяха открити от спасителните екипи. Тогава те са разполагали само с консерва риба тон и с малко мляко.

Със слънчеви очила, защото очите им са отвикнали от светлината, миньорите прегръщаха близките си.


Като лидер на групата, която е била принудена да живее в постоянен мрак, висока влажност и високи температури, Урзуа е поддържал реда, духа и солидарността сред тях.
Той е поставял задачи на всеки, за да бъде сигурен, че никой няма да остане изолиран от другите.
Краят на спасителната операция, протекла без усложнения, ще даде началото на тържества в цялата страна в чест на спасените миньори.
Първоначално бяха извадени по-здравите миньори. На излизане от капсулата на всички бяха раздадени тъмни очила, тъй като очите им са отвикнали от слънчевата светлина.
Заедно с радостта от спасяването им, започнаха и първите спекулации около тяхната история, правата върху която вече са продадени.
Личният живот на 33-та също не бе пощаден.
Един от миньорите е станал баща, докато е бил под земята, съпругата на друг отказва да го посрещне, тъй като на мястото е дошла и любовницата му.
Друг от миньорите, който изнесе истински спектакъл при излизането си, помоли всички да не ги превръщат в звезди, тъй като те са обикновени хора и искат да останат такива.
Без да се интересува от пикантните подробности чилийският художник Себастиян Ерасурис издигна в Сантяго 33-етажна инсталация в чест на 33-мата миньори.
Инсталацията се състои от 350 флуорисцентни лампи, поместени в една от най-високите сгради в чилийската столица. Всички те образуват християнски кръст. Алюзията е ясна: 33 миньори - толкова, на колкото години е бил Христос при разпването му на кръста. По думите на Ерасурис кръстът олицетворява мимолетността на човешкия живот.

33-метровият кръст символизира мимолетността на човешкия живот.


Припомняме, 33-мата миньори бяха блокирани на около 700 м под повърхността на земята след като входът на мина за добив на злато и мед се срути на 5 август край Копиапо.
Седемнайсет дни по-късно след аварията бе установено, че са живи в подземно укритие.
В мината беше монтирана хидравлична система за пробиване на широка шахта, през която да бъдат извадени миньорите.
Спасителната операция продължи 48 часа, като тя започна с двучасово закъснение от първоначално предвидения час.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети