Авария в асансьор вдигна под тревога пожарната в Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
13.10.2010
размер на текста:

Техникът Васил Зрънчев показва, че миризмата се разнесла от моторa. Снимки: dennews.bg

Авария и опасения за пожар в асансьор в един от най-високите блокове в Дупница вдигна под тревога пожарната в града тази вечер. Живеещите в „стария” 12-етажен блок на пазара бяха наизлизали разтревожени на двора и по терасите след като усетили миризма на изгоряло.

Живеещи в блока обвиниха асансьорния техник за аварията.


Минути след намесата на огнеборците обаче стана ясно, че опасност за сградата и хората няма, защото кабел от мотора на подемния механизъм е дал на късо и той загрял.
Тъй като повърхността му пък била покрита с лак започнала да се разнася неприятна миризма. Това обясни пристигналият на място асансьорен техник Васил Зрънчев.
Пред разгневени мъже от блока той показа тетрадката с извършените профилактични прегледи на съоръжението и увери, че до момента всичко е било изрядно и всеки месец е правена проверка. Зрънчев и негови колеги ще търсят причината за аварията утре сутринта, когато ще бъде извършен и ремонта.
„Истински късмет е, че в момента не е имало хора в асансьора. И добре че бързо подадохме сигнал. Вижте каква мизерия е горе. Каквото и да показват техниците имат вина. Целия под на стаята с механизма е в масло, а за да се попива слагат трици”, обясняваше на висок тон мъж от блока.
Според Зрънчев обаче всичко около поддръжката и съоръжението е наред.
„Те единия асансьор окрадоха и този им остана. Какви ли не случаи имам в практиката и мога да кажа, че не малка част от тях са по вина на хората. Даже като ми се обадиха и казаха, че има пушек помислих първо, че някой е подпалил шахтата с фас. За жалост има много такива случаи”, каза за dennews.bg той.
Опасност за инциденти през нощта няма, увери още техникът. „Щом асансьорът аварира вратите му се заключват автоматично и няма опасност някой да падне в шахтата”, каза Зрънчев и лично демонстрира, че отварянето на вратите и на неработещия асансьор и на сега авариралия не могат да се отворят. Въпреки това на някои от етажите пред вратите на неработещия са поставени електрически печки, които напълно блокират достъпа.
След разходка под тревога до таванските помещения на 12-етажния блок, където е сервизното помещение на асансьорите, пожарникари също потвърдиха, че този път „работа е имал малкия дявол”. През миналото лято няколко екипа огнеборци имаха доста повече работа в същата сграда, когато цяла нощ гасиха пожар в апартамент на 6-ия етаж.

Тетрадката, в която са записвани техническите прегледи. Другият асансьор не работи от много време. Вратите му не могат да се отворят, но са блокирани допълнително така.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети