Окръжен съд призна за виновни три чиновнички от Рила

Маринка Михалкова, Детелина Чушева и Славка Томаниева подправили решение на поземлената комисия, ощетявайки собственици на имоти

Даниела Методиева
13.10.2010
размер на текста:

Делото продължи пред Окръжен съд след като прокурор Ивайло Василев протестира оправдателните присъди. Снимка: dennews.bg

Три служителки от поземлената комисия в Рила бяха признати за виновни от Кюстендилския окръжен съд за подправяне на решение, с което през 2003-а година са ощетили собственици на имоти. Сред потърпевшите са и наследниците на легендарния д-р Стефан Стойчев-ядреният физик професор Владимир Стойчев и сестра му Елена, на които с решение на Общинския съвет в Рила имотите са били възстановени.
На днешното заседание съдия Мирослав Начев отмени оправдателната присъда на колежката си от Районен съд-Дупница Светла Пейчева, като присъдата ще бъде произнесена в срок от 1 месец.
Една от служителките- Маринка Михалкова е била осъждана за подобно деяние и е получила условна присъда от 3 месеца. Производството пред Окръжен съд започна, след като дупнишкия прокурор Ивайло Василев протестира оправдателната присъда на първа инстанция. Мотивът на съдия Пейчева за оправдателните присъди бе, че деянието е извършено поради допуснати от подсъдимите техническа грешка, занижен контрол и липса на компетентност.
Трите служителки са обяснили пред съда, че направеното от тях представлява неволна грешка, а не подправяне на документ.
За това нарушени от страна на трите служителки от община Рила е бил сигнализиран и омбудсмана на Република България, който в годишния си доклад през 2006-а година е посочил констатирането нарушение, както и наложеното административно наказание глоба на трите служителки и на кмета на общината Георги Кабзималски, който е бил призоваван като свидетел по делото.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети