Започна имунизацията срещу свински грип в Дупница

Ваксината е напълно безплатна, всички желаещи могат да посетят местния клон на РИОКОЗ

DenNews.bg
13.10.2010
размер на текста:

Първите престрашили се вече си направиха ваксина.


Имунизацията срещу свински грип в Дупница започна. Ваксинацията с пандемична ваксина срещу грип А /H1N1/ ще се прави кабинет № 1 в сградата на местния клон на РИОКОЗ от вторник до петък от 8,30 до 10 часа. Имунизацията е напълно безплатна и се прилага на рисковите групи и на всички желаещи. Началникът на отдел „Противоепидемиологичен” към РИОКОЗ-Дупница д-р Райна Сапаревска обясни, че ваксинацията ще се прави на два етапа- до края на октомври и от 15-и ноември до края на месеца. Вече има и хора, които са посетили кабинета и са направили своята имунизация. Д-р Сапаревска поясни, че в следващите дни се очаква интересът да нарасне.
Ваксината също е безплатна и ще се прилага двукратно през минимален интервал от 3 седмици, което гарантира изграждането на напрегнат и траен имунитет.
Нежеланите ваксинални реакции са леки и с кратка продължителност и подобни на тези, предизвикани от други противогрипни ваксини. Особено препоръчителна е имунизацията при хората с висок медицински риск- възраст над 6 месеца, с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит.
На задължителан имунизация ще бъде подложени медиците в спешните центрове, в отделенията за интензивни грижи, педиатрични и пулмологични отделения на многопрофилните болници. Ще бъде ваксиниран и персонал и домуващи в социални домове за стари хора, за деца, лишени от родителски грижи.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети