Скроиха една шапка за пожарната и Гражданска защита

DenNews.bg
13.10.2010
размер на текста:

Министър Цветанов отнесе доста критика от опозицията.

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за МВР, с които "Гражданска защита" и Пожарната бяха обединени в една дирекция.
По време на обсъждането преди гласуването в пленарната зала се чуха много критики към министерството.
“Синята коалиция” подкрепи законопроекта с неудовлетворение, както заяви съпредседателят й Иван Костов, който открито отправи забележки към ръководството на министерството.
„В МВР има недопустимо съотношение между действащи служители и администрация. Едните работят на студа, а другите стоят в офисите, а взимат едни и същи заплати", каза той от трибуната, цитиран от "Фокус".
Лидерът на ДСБ призова да се отнемат привилегиите на администрацията, която се поддържа абсолютно ненужно.
"Вие това нещо не го правите. Истинският полицай, истинският огнеборец, струват много на държавата, защото рискуват живота си", каза той. По думите му трябва да се опрости териториалната структура на МВР.
„Боя се г-н министър, че този законопроект няма да снеме температурата на протестите, които предстоят. Вие не разбирате естеството на промените, които бяха направени през годините. Вие си мислите, че светът започва от ГЕРБ, а това не е вярно”, каза още Костов.
Йордан Бакалов от “Синята коалиция” заяви, че има разминаване между проекта на стратегията за национална сигурност и промените в Закона за МВР. Той посочи, че предлаганите изменения не решават проблема с образованието на служителите в МВР. По думите му дознатели, следователи и прокурори излизат неподготвени от Академията на МВР, предаде БТА.
"Не можеш да изправиш тези хора срещу възпитаници на Софийския университет - това е като битката между Давид и Голиат", заяви Бакалов.
Опозицията упрекна промените, свързани с държавните служители в МВР от категория "Б" - т.е. ръководния персонал в министерството. Независимият депутат Тодор Великов и Корнелия Нинова от Коалиция за България посочиха, че се премахва конкурсното начало за служителите от тази категория.
"Искате да узаконите назначаването на "политически партизани" в МВР", коментира Великов, който отбеляза, че избраните с листата на РЗС депутати няма да подкрепят промените.
"Предлаганите промени в Закона за МВР не са експеримент, те се случват по прозрачен начин и ще подобрят работата", отговори на критиките Цветанов.
Министърът коментира, че със сливането на ГД "Пожарна безопасност и спасяване" и ГД "Гражданска защита", която още преди година премина към МВР, се премахва дублирането на функции, редуцира се администрацията и се постига значително подобряване на организацията и оптимизиране на времето за реакция.
С новия закон сегашната ГД "Досъдебно производство" преминава към ГД "Криминална полиция", като по този начин ще се приобщят разследващите полицаи, част от които ще бъдат пренасочени към ГДБОП и "Гранична полиция".
С промените се увеличава на 2 г. срокът за търсене на дисциплинарна отговорност при извършено тежко дисциплинарно нарушение, както и при деяния, съдържащи признаци на престъпление от общ характер.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети