Епидемия от рак на белите дробове коси младите българи

DenNews.bg
13.10.2010
размер на текста:

Повечето болни търсят помощ късно.

Все повече млади хора на около 40 години се разболяват от рак на белите дробове. Има епидемия от този рак.
Това заяви доц. Явор Иванов, ръководител на клиниката по пневмология и фтизиатрия при университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен, цитиран от БТА.
По думите му смъртността от този рак е висока, тъй като заболелите търсят късно помощ. Средно три-четири месеца след диагностициране на заболяването пациентите умират, едва 5 на сто преживяват пет години, каза медикът. Според него основните фактори, водещи до заболяване на белите дробове са мръсният въздух и некачествената храна с консерванти.
Наблюдава се и ръст на заболеваемостта при хроничната обструктивна белодробна болест, отбеляза доц. Иванов. Половината от момичетата до 14-годишна възраст и бременните жени пушат и съответно са потенциални заболели от ХОББ, посочи той. Отчита се и има масова алергизация, която води до астма - близо 11 на сто от децата у нас страдат от това заболяване, допълни експертът.
По повод Световния ден на спирометрията утре в Плевен ще бъдат направени безплатни измервания за белодробното здраве с 5-минутен тест в зала "Катя Попова" от 9 до 13 ч. Ако резултатите налагат, пациентите ще бъдат насочени към личен лекар и специалист. Чрез теста могат да бъдат открити ранни симптоми на ХОББ, астма и белодробен рак. Според лекарите пушачите не бива да пропускат да си направят тест утре.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети