Смочево, Мурсалево, Кочериново и Рила с глас пред експерти за депото

Министър Караджова обещала да огледа спорния терен лично

Десислава Панайотова-Янкова
13.10.2010
размер на текста:

Кабзималски посъветва колегите си от сдружение "Струма" са четат внимателно докумените за депото.

Експерти ще се срещнат с гражданите на населените места в пряка близост до терена на регионалното депо за нуждите на 11 общини от Югозапада, което трябва да се изгради в местността „Точилото” в Кочериново.
Това е разпоредил министърът на околната среда и водите Нона Караджова по искане на кмета на Рила Георги Кабзималски, след среща с представители на сдружение „Струма” вчера. Експерти от МОСВ и фирмата, която изготвя проекта за 50 милиона евро ще се включат в разяснителна кампания с населението на Рила, Кочериново и селата Мурсалево и Смочево.
Освен това министър Караджова е обещала да огледа лично „Точилото” преди срещата в Дупница, която тя свиква с всички 11 кметове по искане отново на градоначалника на Рила.
„Информационната кампания с местното население би трябвало да е извършена още на началния етап на проекта, но това не е направено. Затова по-добре късно отколкото никога. Така хората и инициативните комитети против депото ще могат да изкажат мнението си”, каза за dennews.bg Кабзималски.
Кметът на Рила опроверга информацията от негови колеги присъствали на срещата вчера, че преработеният проект и нов доклад за депото вече са в министерството.
„Според проектантите коригираният проект е подаден в министерството, но министър Караджова обясни, че тя няма такава информация. Тя даде срок от 30 дни в което това да стане. Тревожното е, че на срещите не присъстват кметовете, а техни заместници и пратеници. А както стоят нещата общините ще бъдат натоварени с немалко разходи в бъдеще. Финансирането, което се иска от програмите на ЕС е само за първата клетка на депото. И на мен лично ми е странно, че колегите не са заинтересовани от сега да се изясни дали общините ще трябва да финансират 2 и 3 клетка. Пари ще се дават и то много. Така че апелирам колегите да започнат да се интересуват и да питат, а не да избягват срещите, а пратениците им да мълчат”, обясни още Кабзималски.
Той добави, че наистина алтернативни терени не са обсъждани на срещата в министерството, но към проекта има осем такива. В Бобов дол, Бобошево, Кюстендил и други общини. За тях има експертни оценки, но те трябва да бъдат оценени от комисия.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети