„Зелените” горят бушоните Караджова и Манева с протести

DenNews.bg
13.10.2010
размер на текста:

На ел. таблото на "Зелените" има само един изгорял бушон. Засега. Снимка: БГНЕС

Еколози от партия "Зелените" поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и на заместника й Евдокия Манева.
"Защо министри от сегашния кабинет подкрепят "мафията на Станишев", попита съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев. Той обясни, че концесията в Пирин е дело на офшорна компания, зад която има неизвестни собственици, но нейните публични лица са същите като на другата офшорна компания - "Витоша ски", която се занимава със ски зоната на Витоша.
"И това са компании, които по различни механизми са получили милиони левове нерегламентирана държавна помощ от правителството на Станишев", обясни Ковачев.
По думите му, предното правителство е разрешавало абсолютно всичките им "незаконни безобразия в планината", така този кръг от хора явно са били толерирани. Абсолютно в противоречи с цялата риторика на сегашното правителство, по думите на Ковачев, "то подкрепя същите офшорни компании по абсолютно същия начин, както ги подкрепяше г-н Станишев, като разрешава техните незаконни проекти". И след като отговорните лица за това не желаят да си отменят решенията, които Ковачев оцени като "незаконни", от "Зелените" поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, и на зам.-министъра Евдокия Манева. Те поискаха оставката и на директора на Национална служба за защита на природата, който не е политическо лице, а държавен експерт - Михаил Михайлов.
"Това са хората, които са пряко отговорни", каза Ковачев, но обясни, че ако те отменят своето решение за Пирин, "Зелените" ще си оттеглят искането.
Около 30 екозащитници от "Зелените" се събраха на поредния протест на площад "Независимост" в защита на Пирин и Карадере. Те протестират срещу издадените от Министерството на екологията решения за строителство на нови ски съоръжения в Национален парк "Пирин", които нарушават Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО и вкарват националния парк в списъка на обектите в опасност. След протеста им преди две седмици пред сградата на МОСВ оставка подаде директорът на Национален парк "Пирин" Георги Грънчаров. Днешният протест обаче бе под мотото "Един бушон не е достатъчен – да махнем разваленото табло!". Протестиращите бяха направили импровизирано ел. табло, на което имаше 4 бушона, три от тях работеха, а един бе изгорял. Под трите, които работеха стояха имената на Нона Караджова, Евдокия Манева, директорът на Националната служба за защита на природата - Михаил Михайлов.
"Таблото е сгрешено, искаме да покажем, че някой има смелостта да пипне таблото и има смелостта да пипне “олигарсите на Тройната коалиция", които съсипваха България", каза Андрей Ковачев, на чийто нос също имаше бушон.
Протестите ще продължат. "Зелените" ще използват всички законни форми да напомнят за решенията поне веднъж в седмицата, но ако няма резултат ще направят и единственото, което не са направили до сега – ще отправят жалби до Европейската комисия. Те дадоха срок от около месец, ако не се стигне до развитие, ще отправят и жалби в ЕК. Това, по думите на Ковачев, ще доведе до спиране на финансирането по европрограми за целия регион – общините Банско, Разлог, Добринище.
"Ако те са толкова безотговорни да си позволят нарушаване на европейското законодателство, защото точно това правят – тогава да си поемат отговорността, че ще бъдат спрени парите им и да не казват, че ние сме виновните", категоричен бе Ковачев.
Днешният протест на "Зелените" бе във време, когато министрите от кабинета на Бойко Борисов отиваха в сградата на Министерски съвет за редовното си седмично заседание. Така покрай тях минаваха коли на НСО. Предполага се, че мина и колата на премиера. Друг съпредседател на "Зелените" Георг Тупарев каза по мегафона, че в чужбина хората от изпълнителната власт не ходят по този начин на работа. Той живее в Холандия и там по думите му и премиерът, и министрите ходят с колело на работа, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети