Кабзималски с високо „да” за депото в Кочериново

До 20 дни кметовете от сдружение „Струма” и министър Караджова смятат парите за регионалното сметище на среща в Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
12.10.2010
размер на текста:

Нона Караджова е обащала да помага с каквото може. Снимка: news.bg

Кметът на Рила Георги Кабзималски заявил високо „да” за изграждане на регионалното депо за нуждите на 11 общини от Югозапада в местността „Точилото”, която се води на територията на община Кочериново, но е на самата граница с най-плодородните рилски земи-село Смочево.
Това е станало на работната среща с представители на сдружение „Струма” и министъра на околната среда и водите Нона Караджова, която се проведе днес в столицата.
Самият Кабзималски отказа да коментира за dennews.bg как е преминала срещата, но на напрегната сесия на Общински съвет вчера той заяви, че ще постави редица забележки и категоричната позиция на съгражданите си-че Рила е „за” сметището, но не на това място.
На срещата днес е станало ясно, че в МОСВ е постъпил нов прединвестиционен проект и доклад, които обаче не са били предоставени на присъстващите.
„Министър Караджова ни увери, че в проекта са нанесени редица корекции и той вече е на финалната права като проект. Тя увери още, че ще помага както може. Днес доста колеги отново отправиха забележки, но самият доклад, който е одобрен от министерството ще видим на нова среща след 20-ина дни”, обясни заместник-кметът на Бобов дол Николай Игнатов, който е присъствал на срещата днес.
Нона Караджова ще събере кметовете от сдружение „Струма” на среща в Дупница. На нея трябва да бъде решено как ще стане самото кандидатстване за финансиране на регионалното депо. Дали за 50-те милиона евро от Европа ще кандидатства община Кочериново, чийто кмет Костадин Катин движи проекта от повече от 10 г. или парите ще минат през сдружение „Струма”.
Николай Игнатов подчерта още, че местността „Точилото” е единствения одобрен вариант за изграждане на депото.
„Приказките, че боклукът ще дойде в Бобов дол или Бобошево са пълни лъжи. Местността в Кочериново е на 100% одобрена от експертите”, заяви той.
На срещата е присъствал и представител на Инициативния комитет против изграждане на депото в Кочериново. Методи Панайотов за пореден път е бил упрекнат в лъжи и думата не му е дадена. Все пак той е успял да предаде скандалното писмо от Европейската комисия, пълно със забележки към проекта и избрания терен, на министър Караджова. Тя е останала учудена от информацията, както и от факта че документът е станал достояние на обществеността.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети