Собственикът на „Тоби” лъсна в списък с некоректни платци

Стойчо Милев един от стотиците длъжници към община Бобов дол, съдия-изпълнители събират 1 400 000 лв. от фирми и граждани

Десислава Панайотова-Янкова
12.10.2010
размер на текста:

Най-стриктно се плаща патентния данък, но и за него има длъжници. Снимка: corbis

Собственикът на дупнишката фирма „Тоби” Стойчо Милев лъсна в списък с длъжниците към хазната на община Бобов дол. Името на Милев е записано в графата „просрочени плащания на данък недвижим имот и такса смет” в списъка публикуван на официалния сайт на общината.
След обаждане от dennews.bg Милев обеща да плати задълженията си до дни.
„Да, имам два магазина в Бобов дол, но те не работят от години и съм забравил. Няма никакъв проблем иначе”, обясни общинският съветник в местния парламент на Дупница.
„Целта на обявлението е не са се назидават длъжниците, а да се подсетят за пореден път да платят данъците си. Аз имена не искам да конкретизирам, защото големият проблем е как и дали общината ще успее да събере парите”, каза и заместник-кметът Николай Игнатов.
Близо 1 400 000 лв. са просрочените задълженията за данък „недвижими имоти”, такса „битови отпадъци” и данък за превозни средства до края на 2009 г. Най-малък дял задължения са регистрирани за патентния данък-едва 3000 лв.
Общината ще предаде всички длъжници на съдия-изпълнител. Държавното предприятие „Строителство и възстановяване”-ГУСВ вече е предадена на държавен публичен изпълнител за задължения от 125 000 лв. В кметството обаче много добре знаят, че преди да бъдат покрити тези пари държавата първа ще прибере неизплатените от фирмата задължения към Националната агенция за приходите.
„Не е ясно дали ще можем да приберем всички задължения, защото почти всички предприятия-длъжници са или в ликвидация, или вече ликвидирани. Разбира се ние сме предявили своите претенции като кредитори пред ликвидаторите им”, добави още Игнатов.
Близо 1 100 000 лв. за задълженията на фирмите за данък „недвижими имоти” и такса „смет”. С данъчна ревизия се уточнява точната цифра на задълженията на Мини „Бобов дол”, но сумата е около 700 000 лв.
„Бобов дол-Транспорт” дължи 110 000 лв., „Минстрой” в ликвидация-140 000 лв., „Колош” в ликвидация-304 000 лв. приемникът на Централна ремонта база-„Мак” ООД дължи 46 000 лв. нови задължения и около 30 000 лв. за ЦРБ.
Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стоян Сантев” дължи 65 000 лв.
120 000 лв. дължат граждани за данъка „сгради” и такса „смет”. Физическите лица обаче дължат повече пари за данъка за превозни средства-140 000 лв., докато фирмите трябва да платят „скромните” 30 000 лв.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети