Кметът на Рила: Сдружение „Струма” е нито риба, нито рак

Със съгласието на ОбС градоначалникът предлага нов Устав и иска нова екооценка за регионалното депо в Кочериново

Десислава Панайотова-Янкова
11.10.2010
размер на текста:

Председателят на ОбС Надя Каралийска и кметът Кабзималски. Сnимки: dennews.bg

Кметът на Рила Георги Кабзималски ще поиска изготвянето и приемането на нов Устав на сдружение „Струма”, в което влизат 11 общини от Югозапада и чиято цел е изграждане на регионално депо в Кочериново. Позицията си той ще заяви утре на среща в Министерство на околната среда и водите, която е насрочена за 10 часа.
Думите на градоначалника, че в момента сдружението е регистрирано като неправителствена организация, но дейността му е като на юридическа единица по Закона за управление на отпадъците получиха пълна подкрепа и от общинските съветници. На драматична сесия, която приключи преди час, ОбС прие още две решения, с който определи политиката на общината относно депото, чиито проект се движи от община Кочериново, но е на границата с Рила-село Смочево.
Освен искането за нов Устав на сдружението, кметът Кабзималски трябва да инициира среща с всички свои колеги и областните управители на Кюстендил и Благоевград, както и да постави искането за изготвяне на нова Оценка за въздействие върху околната среда.
„В момента сдружение „Струма” е нито риба, нито рак. Като четем документите излиза, че е неправителствена организация, като не за взети предвид изискванията на Закона за управление на отпадъците, което е нужно за да може да функционира за целите, които са поставени. Едновременно с това обаче целите са като на сдружение по закона за отпадъците. Страхувам се, че ако Устава остане такъв сдружението няма да може да покрие изискванията, които са поставени”, обясни Кабзималски.
Според съветниците най-добрият вариант за изготвянето на нов Устав е от експертен съвет от юристите на всичките 11 общини.
По предложение на съветничката Емилия Халилова-Цветина пък беше прието решение за искане на нова екооценка на местността „Точилото”, тъй като и в момента към проекта се прилага ОВОС от 2004 г., който не е ревизиран.
Оценката и уточняването на правния статут на сдружение „Струма” са от изключителна важност за успеха на прединвестиционното проучване, за чиято реализация е необходимо финансиране от Европа.
„За да бъде истински този проект сдружението трябва да бъде перфектно учредено. Да се знаят правомощията и задълженията на всеки член, както и финансирането, защото ние сме длъжни отсега да мислим и изясним как ще става съфинансирането на депото. Представете си какво ще се случи, ако един ден стане така, че общините трябва да плащат равни вноски. Как Рила ще плаща колкото Благоевград? Трябва да се знае и как ще се променя таксата „смет” за гражданите. Защото ако колегата Катин е записал за Кочериново 0% за другите не е толкова”, размишляваше на глас Кабзималски.

Съветниците единодушно определиха посоката на действие-"за" депото, "не" до Рила.


Председателят на ОбС Надя Каралийска пък не скри възмущението си от факта, че в прединвестиционното проучване депото се води като обект в регион Кочериново, а терена за него е посочен в рилското село Смочево. Според нея може да възникнат и проблеми от факта, че навсякъде в проекта като изпълнител се споменава община Кочериново, а не сдружение „Струма”.
Изправени пред отговорността, че решенията им в момента са важни и за идните поколения някои от съветниците предложиха Рила отново да напусне сдружението. Но припомняйки си, че в петте години, в който бяха извън „Струма” въобще не можеха да повлияят на случващото се съветниците единодушно решиха да предложат своята позиция на колегите си от другите общини, вместо да предприемат драстични мерки.
Освен това, ако Рила напусна сдружението няма да може да кандидатства по европейски програми с проекти свързани със събирането, извозването и депонирането на отпадъци.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети