Путин с генерална репетиция за връщането си в Кремъл

„Единна Русия” спечели регионалните избори, опозицията оспорва резултатите заради измами

DenNews.bg
11.10.2010
размер на текста:

Подкрепата за управляващата партия е нараснала. Снимка: The New York Times

Управляващата партия „Единна Русия” обяви, че е спечелила регионалните избори в Русия вчера.
Това бе демонстрация на сила от страна на премиера Владимир Путин 18 месеца преди президентските избори, с които той може да се върне в Кремъл, предаде Ройтерс. Опозицията от своя страна заяви, че изборите са опорочени и белязани с измами.
Неокончателни резултати сочат, че партията на Путин запазва контрол с голямо мнозинство в поне пет от шест регионални парламента и печели общинските избори в хиляди населени места.
"Можем да заявим уверено, че спечелихме мнозинство в почти всички изборни територии", каза пред журналисти Борис Гризлов, един от лидерите на „Единна Русия”. Резултатите от анкетите на изхода на изборните секции показват, че подкрепата за управляващата партия е нараснала в сравнение с предишните местни избори преди четири години, уточни той.
"Резултатите сочат, че всичко, което направихме през последните четири години, е правилно", каза Гризлов.
Местните избори бяха тест за политиката на Кремъл преди президентските избори през март 2012 г., отбелязва Ройтерс. Този тест последва няколко трудни месеци за управляващата партия, чиято кулминация бе уволняването на московския кмет Юрий Лужков - един от основателите на „Единна Русия”. Масираната подкрепа за тази партия ще бъде знак за лесна победа на нейния кандидат на президентските избори през 2012 г., когато или Путин или сегашният президент Дмитрий Медведев ще се борят за шестгодишен мандат.
Опозицията - и либерали, и комунисти - заявиха в един глас, че изборите са опорочени от измами.
"Това бяха най-мръсните избори през последните години", каза комунистическият лидер Генадий Зюганов. "Това е тъжно и срамно", добави той.
Либералната прозападна партия „Яблоко”, която успя да регистрира кандидати в само един от седемте регионални избори, вероятно ще оспори резултатите в съда, съобщи агенция Интерфакс.
Други формации, настроени критично срещу Кремъл, заявиха, че не са били допуснати да се регистрират като партии и не са могли да участват в изборите.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети