13 младежи с умствени увреждания от Горна Козница влязоха в нов дом

Десислава Панайотова-Янкова
01.10.2010
размер на текста:

Борислав Стамболийски Снимка: dennews.bg

13 младежи с умствени увреждания от дома в Горна Козница, който бе закрит окончателно, вече живеят в защитените жилища в Бобов дол. Днес по обяд група от седем младежи се присъедини към шестте момичета и момчета, които живеят от седмица в чисто новите къщички на главната улица в миньорския град. Екип от 25 души специалисти и помощен персонал почти денонощно работи с младежите с умствена изостаналост, за да бъде по-лесна адаптацията им в новата обстановка. Въпреки това се очаква периодът на климатизация да бъде до Нова година.
Останалите седем обитатели на дома в Горна Козница ще бъдат изведени в понеделник. Поетапното им настаняване става именно по съвет на специалистите, тъй като вече децата ще бъдат по две в стая.

Младежите ще бъдат настанени по двама в стая.


„При обучението на персонала беше отрепетирано всичко-от това как младежите ще влязат в жилището и кой ще ги посрещне до това кой с кого ще бъде в стая. В момента почти всички сме денонощно на работа. За нас е важно децата да свикнат възможно най-бързо”, обясни управителят на неправителствената организация „Иновация”, която беше избрана за изпълнител на социалната дейност, Борислав Стамболийски.
Защитените жилища са за 20 лица с умствена изостаналост. Те ще живеят по десет в къща. Срещу всяка стая има баня и тоалетна, а над леглата е монтиран паник-бутон, с който обитателите ще могат да повикат дежурните при нужда.
Центърът за социална рехабилитация, който се намира на територията на защитените домове, пък ще бъде с капацитет за 30 души, така че ще приема деца и възрастни от Бобов дол.
„Специалистите сме подбрали след много сериозни интервюта, а самият екип на НПО „Иновация” е от лекари, юристи и преподаватели от ЮЗУ. Хора, работещи в сферата на социалните услуги и с целта да променят както отношението, така и живота на хората с увреждания”, обясни още Стамболийски, който е и директор на дневен социален център в Симитли.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети