Внесоха първия вот на недоверие към кабинета

DenNews.bg
01.10.2010
размер на текста:

Сергей Станишев и Лютви Местан внесоха първия вот на недоверие към кабинета на Борисов. Снимка: bgnes

БСП и ДПС внесоха малко след 10 часа в деловодството на Народното събрание първия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.
76 депутати от двете партии са се подписали под искането за прекратяване мандата на кабинета заради провал на политиката в здравеопазването.
Вотът бе внесен от лидера на левицата Сергей Станишев, зам.-председателят на ДПС Лютви Местан и депутати от двете партии.
"Българската държава е на 1300 години – все е оцеляла. Мисля, че народът ще оцелее, ако си тръгне и този кабинет", каза след това соцлидерът на пресконференция.
Според него смяната на министъра на здравеопазването по никакъв начин не променя мотивите и ситуацията в здравеопазването, което е "в състояние на пълен хаос и разпад", пише "Фокус".
Станишев цитира социологическо проучване на агенция "Апис", според което именно в здравеопазването провалът е най-видим.
"Ако днес имаше народен вот на недоверие на тема здравеопазване 41% от българските граждани биха го подкрепили, 32% биха гласували против и 27% са „въздържали се”, уточни той.
Лютви Местан пък коментира, че представените данни само потвърждават тезата, че основанията за този вот на недоверие не се нуждаят от каквото и да е доказателство.
"Естествено е част от защитната им стратегия (на правителството - б.р.) да включва експлоатация на, според нас, вече поовехтялата митологема за тежкото наследство на Тройната коалиция", заяви депутатът от ДПС.
"Точно в сферата на здравеопазването тази митологема е много уязвима, защото за 4 г. управление омразната Тройна коалиция не допусна нито едно забавено плащане в нито една българска болница", обясни още Местан.
По думите му клиничните пътеки не само че не били ограничени, разширен бил достъпът до здравеопазване, материалната база на болниците била модернизирана.
"Бяха инвестирани толкова средства, колкото, убеден съм, настоящият кабинет, ако мандатът му все пак се окаже пълен, няма да може да постигне за цели 4 години управление", пресметна Местан.
Той добави, че вносителите на вота имат "силни очаквания" заради вота правителството да коригира грешните си политики в здравеопазването, информира dir.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети